L'Enciclopèdia del valencià
L'ALAMBOR ·
Una obra colaborativa que compensa la censura oficialÒSCAR RUEDA
Sábado, 14 de enero 2023
Secciones
Servicios
Destacamos
L'ALAMBOR ·
Una obra colaborativa que compensa la censura oficialÒSCAR RUEDA
Sábado, 14 de enero 2023
A tots els sonarà la 'Wikipedia': una enciclopèdia construïda en la colaboració de milers de persones que aporten i editen el seu contengut, complint en ... unes normes d'edició i d'acreditació de l'orige dels texts introduïts, i que és gestionada per una fundació sense ànim de lucre. En l'actualitat existix una versió de 'Wikipedia' per a 328 idiomes, i a pesar dels recels que pot presentar la veracitat o neutralitat d'alguns dels texts inclosos, la realitat és que, com a aproximació inicial a qualsevol concepte o branca del saber, la 'Wikipedia' és la primera opció. I més encara per al gran públic: eixe que confia en 'Sant Google' per a resoldre els seus dubtes en quant a història, economia, ciència o llingüística, i que mai passarà de les dos o tres primeres referències que puga oferir el buscador.
Hem parlat de neutralitat, i és important. Els sugeriré un experiment: buscar en la 'Wikipedia' un contengut polèmic des del punt de vista històric o identitari, i comparar les versions en els idiomes dels diferentes pobles 'interessats' en la controvèrsia (el traductor automàtic de Google els permet traduir ràpidament a una llengua inteligible qualsevol pàgina web). Confrontar, per eixemple, les definicions que oferixen les 'Wikipedies' en serbi, bosni i croata en tot lo referent a la desintegració de Yugoslàvia i les guerres posteriors; o les 'Wikipedies' rumana i russa respecte al conflicte entorn a l'idioma moldau (independent per a uns, dialecte del rumà per a atres) donarà idea de fins a quin punt una llengua du aparellada una visió concreta, intransferible, de la realitat que nos rodeja. De fet, autèntics eixèrcits de 'wikipedistes' (en moltes ocasions, sucosament subvencionats) monten guàrdia permanent entorn a les definicions més controversials, per a assegurar que en ningun cas la visió 'verdadera' (per ad ells, clar) és modificada per algun 'wikipediste' díscol que vol contradir el dogma establit.
Obvi és dir que no existix una 'Wikipedia' en llengua valenciana; el desinterés oficial o la radical oposició a que el valencià tinga un 'còdic ISO' propi provoca que, per a 'Wikipedia', la 'nostra' versió siga la catalana; en tot lo que això comporta. Per això és tan important la llabor de 'L'Enciclopèdia' en llengua valenciana: construïda des de fòra de l'oficialitat 'wikipedista', conté ya més de 25.000 artículs en llengua valenciana segons les normes de la RACV, convertint-se en l'única elaborada en valencià i en una visió netament valenciana. Si volen saber més d'ella, el pròxim dijous 19 de giner se presentarà en Lo Rat Penat: a on mestres, alumnes i exalumnes de l'entitat aporten també la seua colaboració per a que conte en més i millors contenguts.
¿Tienes una suscripción? Inicia sesión
Publicidad
Publicidad
Te puede interesar
Publicidad
Publicidad
Destacados
Esta funcionalidad es exclusiva para suscriptores.
Reporta un error en esta noticia
Comentar es una ventaja exclusiva para suscriptores
¿Ya eres suscriptor?
Inicia sesiónNecesitas ser suscriptor para poder votar.