Secciones
Servicios
Destacamos
En setembre d'enguany complirà dèu anys este 'Alambor' en LAS PROVINCIAS. Per a estar escrit en una llengua (la valenciana) que «no existix», i en una normativa (la de la RACV) que, segons alguns mèdiums filològics, també habita el regne dels ectoplasmes, la cosa ... no està malament. La menuda gesta s'ha conseguit, sobretot, gràcies a la paciència de les benemèrites ànimes rectores d'este diari decà; pero també perque el 'feedback' dels llectors sugerix a un servidor que les lletres que junta periòdicament poden tindre un interés raonable per ad algú. Ve la reflexió mentres recapitulem de cara al nou curs, perque, rellegint aquells primers 'Alambors' de 2014, sorprén que molts continuen de plena actualitat. Seré clar: se me menja el desfici quan veig que alguns d'aquells escrits, especialment de temàtica llingüística i identitària, podria copiar-los, apegar-los i enviar-los a publicar, només canviant alguna data o algun nom circumstancial, i quadrarien a la perfecció en els temps que corren en 2024.
La vida seguix igual, sí. Pero no per això, ad estes altures de la correguda, anem a perdre l'esperança de que la vida millore. Lo que sí que perdem és la paciència. La perdem en els polítics i en els no polítics que no lligen, no entenen o no volen entendre. Pero sobretot perdem la paciència en els que lligen, entenen i volen entendre, pero continuen insistint en camins que sabem que no van a ningun lloc. I la perdem en els que fan el buit, des del seu lloc de poder polític, acadèmic, econòmic o mediàtic, a una visió del fet identitari valencià, la nostra, que no a soles és respectable en una societat democràtica, sino que ademés és la que s'allinea en la realitat històrica i (encara) sociològica del poble valencià; front a atres visions modernes, basades en la falsetat, la moda política i la coacció econòmica.
Els que ara pareix que estan descobrint la pólvora en el dilema del model normatiu, deurien tindre clares dos coses. Una: és impossible que pugam convergir en res els que creem que el valencià és una llengua i els que creuen que el valencià és un dialecte del català (en tots els efectes pràctics que cada opció comporta). Aixina que, per favor, trieu bando. I dos: si les dos opcions mai convergiran en res més que no siga un raonable respecte mutu, no pot haver justícia, reparació ni reconciliació mentres l'oficialitat no reconega en totes les lletres i sense subterfugis que una de les dos, la nostra, la de la RACV, Lo Rat Penat, Casp, Adlert, Anfós, Calatayud, Aureli, Voro López, Peñarroja, Lanuza, Fontelles, Lledó i una llarguíssim etcétera, existix i té dret a existir. Lo demés és seguir perdent el temps. I és massa valiós com per a continuar perdent-lo.
No perdem l'esperança, pero perdem la paciència
¿Ya eres suscriptor/a? Inicia sesión
Publicidad
Publicidad
Te puede interesar
La víctima del crimen de Viana recibió una veintena de puñaladas
El Norte de Castilla
Publicidad
Publicidad
Esta funcionalidad es exclusiva para suscriptores.
Reporta un error en esta noticia
Comentar es una ventaja exclusiva para suscriptores
¿Ya eres suscriptor?
Inicia sesiónNecesitas ser suscriptor para poder votar.